Houten of plastic kleerhangers: welke optie moet je kiezen om je kleding op te bergen?

Het kiezen van de juiste kleerhangers is een cruciale stap als het gaat om het organiseren en opbergen van onze kleding. We stellen onszelf vaak de vraag: moeten we kiezen voor houten of plastic hangers? We gaan deze twee opties vergelijken op duurzaamheid, esthetiek en bruikbaarheid om je te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Meer filters

Van hoog naar laag sorteren

Houten kleerhangers: elegant en robuust

Houten kleerhangers worden vaak gezien als een klassieke en elegante keuzegant. Ze geven een bepaald cachet aan je kledingkast en kunnen zelfs een decoratief element worden in je slaapkamer.

Voordelen van houten kleerhangers

 • Duurzaamheid: Houten hangers zijn over het algemeen erg sterk en schokbestendig, waardoor ze ideaal zijn voor het ophangen van zware kledingstukken zoals jassen en pakken. Bovendien trekken ze niet krom na verloop van tijd, waardoor ze een uitstekende langetermijninvestering zijn.
 • Esthetiek: Hout geeft je opbergruimte een warme, natuurlijke uitstraling. Er is ook een grote verscheidenheid aan afwerkingen en tinten, zodat je je garderobe kunt aanpassen aan je smaak en interieur.
 • Antislip: Houten hangers hebben vaak groeven of een klemstang, die voorkomt dat je kleding wegglijdt en op de vloer valt. Dit maakt het ook makkelijker om broeken en rokken op te bergen.

Nadelen van houten hangers

 • Prijs: Houten kleerhangers zijn over het algemeen duurder dan plastic modellen. Dit kan een grote investering zijn als je een grote kledingkast moet inrichten.
 • Gewicht: Hout is zwaarder dan plastic, dus houten hangers kunnen je kledingkast zwaarder maken, vooral als deze al vol is. Het is dus belangrijk om de maximale capaciteit van je ophangsysteem te overwegen voordat je voor houten hangers kiest.
 • Het milieu: Voor de productie van houten hangers moeten bossen worden geëxploiteerd, hoewel er milieuvriendelijke opties zijn zoals bamboe. Zorg er dus voor dat je controleert waar het hout vandaan komt en zoek naar labels die duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen certificeren.

Kunststof kleerhangers: lichtgewicht en veelzijdig

Plastic kleerhangers zijn erg populair omdat ze voordelig zijn en makkelijk te vinden. Ze zijn verkrijgbaar in een veelheid aan vormen, maten en kleuren om aan alle behoeften en voorkeuren te voldoen.

Voordelen van plastic hangers

 • Prijs: Kunststof kleerhangers zijn over het algemeen goedkoper dan houten modellen, dus je kunt je garderobe inrichten zonder de bank te breken. Bovendien worden ze vaak per pakket verkocht, waardoor je meer waar voor je geld krijgt.
 • Lichtgewicht: Kunststof is een lichtgewicht materiaal, dus kunststof kleerhangers maken je kledingkast niet zwaar, waardoor je ze makkelijker kunt hanteren bij het ophangen en uitzoeken van kleding.
 • Bestand tegen vochtigheid: In tegenstelling tot hout wordt kunststof niet beïnvloed door vochtigheid of temperatuurschommelingen. Dit maakt plastic hangers een ideale optie voor badkamers, wasruimtes of vochtige omgevingen.

Nadelen van plastic hangers

 • Esthetiek: Kunststof kleerhangers zien er over het algemeen minder gepolijst en elegant uit dan hun houten tegenhangers. Er zijn echter enkele design en kleurrijke modellen om een vleugje fantasie aan je garderobe toe te voegen.
 • Duurzaamheid: Sommige kunststof kleerhangers zijn minder stevig en vervormen onder het gewicht van zware kledingstukken. Het is dus belangrijk om kwaliteitsmodellen te kiezen die geschikt zijn voor de aard van je kleding.
 • Het milieu: Plastic is geen milieuvriendelijk materiaal, dus je kunt het beste hangers kiezen die gemaakt zijn van gerecycled plastic of van duurzame bronnen om je impact op het milieu te minimaliseren.

Welk type kleerhanger moet ik kiezen?

Uiteindelijk hangt de keuze tussen houten of plastic hangers af van je prioriteiten en beperkingen: design en stevigheid voor de eerste, lichtheid en besparingen voor de tweede autres. Vergeet niet om ook rekening te houden met de impact van je keuze op het milieu en kies voor verantwoorde, duurzame materialen.